Img 2879

Unsung Heroes, Part One

Waverly’s summer break may feel long to students and parents, yet every day of it is very busy for those who remain. Tracey Fiss, Waverly’s Busi­ness and Facil­i­ties Manager since 2006, expe­ri­ences long days during the summer over­see­ing an exten­sive list of reno­va­tion to the school. For Tracey and her crew, Carlos Aldaco and John Hernan­dez (with others, includ­ing some Waverly students pictured here!), summer is a short time for all the improve­ments and changes needed for each campus. The day after school ended Carlos broke ground on the elemen­tary play space, working exten­sively during many hotter than normal summer days with his hand-picked crew to complete the play­ground redesign. The middle and high school were also included in the lengthy list of projects. The work included:

  • 140 yards of soil was removed to level off the play­ground twelve inches.
  • A new bike path was created around the perime­ter of the wood chip area (which is all new and twelve inches deep!).
  • A new sand box was created that is deeper and twice the size of the previ­ous one and thought­fully constructed to include the tree for natural shade.
  • The swings, dome, and tube were removed and repositioned.
  • New asphalt was poured and new lines were painted.
  • About 16 new bicy­cles and scoot­ers were purchased.
  • Every down-stair class­room was remod­eled, includ­ing new paint, new cubbies, new bulletin boards, new carpet in some rooms, and new cabi­netry all hand crafted by our resi­dent carpen­ter Carlos’ dad, Señor Aldaco!
  • John stripped and waxed all the floors (up to seven layers of shine on our very worn floors) and sham­pooed all the rugs.
  • We had our five-year fire sprin­kler and fire alarm tests, which included servic­ing over 50 fire extinguishers.
  • The middle school big room had a massive upgrade that included sand blast­ing, patch­ing, sealing and rece­ment­ing the floors. The walls and cabi­netry were all freshly painted. The air condi­tion­ing unit was refaced to look more attrac­tive and industrial chic!
  • We also purchased a shade struc­ture for the middle school outdoor area.
  • In the high school student lounge, Carlos made more creative use of the space by build­ing bench style seating with new cushions!
  • New microwaves and a larger fridge (all in the same color!) were purchased for this space.
  • And, all the air condi­tion­ers were serviced!

And the work continues:

  • Research and plans for an elemen­tary tree­house struc­ture are in place and we await the padding for our new climb­ing wall, which will arrive this month.
Img 2931 1